Klantlogin

Hier vindt u de login mogelijkheden van onze portals en online services. Selecteer de gewenste dienst en log in met uw persoonlijke inlogcode.

Heeft u nog geen inloggegevens?
Neemt u dan contact met ons op.

Neem contact op

Actueel

Nieuws | Geplaatst op 9 januari 2020

Verkoopwinst op voormalige bosgrond voor landbouwgebruik belast

Een ondernemer maakte gebruik van de Regeling Stimulering Bosuitbreiding op Landbouwgronden (SBL-regeling). 70 hectare van zijn landbouwgrond beplante hij met populierenbomen voor hout voor ten minste 20 jaar. Door de bosbouwvrijstelling werd hij vrijgesteld van belasting voor inkomsten uit opbrengsten van het hout en voor 80% van de inkomstencompensatie.

In 2014 kapte de ondernemer de bomen en werd de grond weer geschikt gemaakt voor landbouw. Daarna verkocht hij een deel van de grond waarvan hij stelde dat hier landbouwvrijstelling van toepassing op was. De inspecteur was het hier niet mee eens, volgens hem ging het om een belaste waardestijging door een sfeerovergang. De rechtbank stelde de inspecteur in het gelijk, er was sprake van een belaste verkoopwinst.

Of verkoopwinst wel of niet belast is, hangt af van de oorzaak van de winst. In dit geval was de waardeverandering niet veroorzaakt door het gebruik van de gronden binnen de landbouw- of bosonderneming, maar door het beƫindigen van de bosbouwexploitatie en de gronden te gebruiken voor landbouwdoeleinden.

Bron: Fiscaal up to Date